keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

Pitkien sukujen selvittämisestä

Tässä taannoin eräälle virtuaalihevoselleni sukua selvitellessäni sain innostuksen kirjoittaa omia mietteitäni pitkäsukuisiin virtuaalihevosiin, tai oikeastaan niiden sukujen selvittämiseen liittyen.

Välillä sitä tulee miettineeksi, onko pitkäsukuisen hevosen suvun selvittämisessä mitään järkeä. Suvun selvittäminen on erittäin aikaavievää puuhaa, vaikka sukupolvia olisi "vain" se kymmenkunta kappaletta. Suurimmat ja aikaavievimmät ongelmat hevosen suvun selvittämisessä ovat lähinnä toimimattomat linkit, hevoset joiden kohdalla on epäselvää ovatko ne evm-yksilöitä vai joskus olleet virtuaalimaailmassa sekä hevosten linkkien puuttuminen sukutaulusta kokonaan esimerkiksi niissä tilanteissa, kun hevonen on kadonnut tai kuollut ja hevosen omistaja on nähnyt syystä tai toisesta tarpeelliseksi tästä syystä poistaa linkin. Etenkin näiden kahden viimeiseksi mainitun asian selvittely on välillä melkoista salapoliisityötä.

Omasta hevoslaumastani pitkäsukuisimmat omistamani yksilöt taitavat olla puoliverisiä, ja niistä osalla sukutaulu ulottuu tietyiltä osin noin 20 sukupolven taa. Sukutaulujen selvittämiseen on käytetty monia, monia tunteja ja parin hevosen kohdalla varmasti jopa päiviä. Kun lopulta huomaa käyttäneensä yhdeltä istumalta kokonaisen päivän ja puoli yötä virtuaalihevosen suvun selvittämiseen ja selvitys jää silti kesken tulee pohtineeksi, onko tässä nyt oikesti mitään järkeä.

Kaikesta käytetystä ajasta ja vaivasta huolimatta haluan itse kuitenkin merkitä hevosen sivulle sen kaikki esivanhemmat. Haluan, että kaikki historia ja lukuisten harrastajien panostus, mikä pitkäsukuisen hevosen taustalla on, saadaan esille kaiken kansan ihmeteltäväksi. Lisäksi jonkinasteisena historiafriikkinä koen erittäin mielenkiintoiseksi mm. tarkastella eri aikoina eläneiden virtuaalihevosten sivuja ja vetää niistä omia johtopäätöksiäni esimerkiksi ulkoasumuoteihin ja siihen, mitä asioita hevosissa on milloinkin arvostettu. Jokaisesta rodusta voi myös löytää niitä ns. ykkösnimiä, jotka saattavat esiintyä pitkäsukuisen hevosen sukutaulussa jopa kymmenenkin kertaa, ellei useamminkin. Ja onhan se tavallaan aika hienoa ajatella, että joku lähes 20 vuotta sitten, hyvässä lykyssä vain hetken ajan virtuaalimaailmassa elänyt virtuaalihevonen vaikuttaa edelleen suvuissa. Virtuaalihevosen suvun selvittäminen voi siis omalla tavallaan olla erittäin palkitsevaa, mielenkiintoista ja jopa hauskaa. Lisäksi kun suvun on kerran selvittänyt ei sitä tarvitse hevosen jälkeläisille selvittää enää uudestaan, kunhan vain copypastettaa kaiken selvitetyn tiedon hevosen jälkikasvun sivulle.

Mitä kaikkea sitten pitkäsukuisen hevosen sukulaisista merkitään sivuille? Moni merkitsee vain hevosen nimen, mikä on mielestäni täysin riittävää. Itse merkitsen myös palkinnot ja hevosen rodun, jos rodun kasvatukseen on sallittu useampia rotuja/sektioita/kantakirjoja. Merkitsen myös jos hevonen on kadonnut, eli sille ei löydy enää mitään toimivaa linkkiä, sekä ns, epäselvät tapaukset (evm?-merkinnällä) sekä varmasti evm-hevoset. Haluaisin myös merkitä hevosten säkäkorkeuden ja värin, mutta siinä taitaisi olla ihan liikaa työtä. Mutta olisihan se mielenkiintoista ja tarjoaisi lisää analysoitavaa!

---

Mitä mieltä sinä olet pitkäsukuisten hevosten sukujen selvittämisestä - hauskaa ja hyödyllistä, aivan turhaa touhua, vai kenties jotakin muuta? Selvitätkö sinä pitkäsukuisten hevostesi suvut ja jos selvität, mitä kaikkia tietoja niistä merkitset nähtäville? Tuliko mieleen jotakin muuta kommentoitavaa/ajatuksia aiheeseen liittyen? Sana on vapaa!

2 kommenttia:

 1. Oi, pitkät suvut! Rakastan niitä ja vihaan niitä, mutta eroon en niistä pääse. En edes halua.
  Niiden selvittämisessä olen kyllä kovin laiska, meillä ei hevosten sukuja merkitä kuin 5. polveen asti, vain aniharvoin on 6-polvinen sukutaulu ja varmaan yhden käden sormilla laskettavissa ne hevoset, joiden suvuista olen tehnyt täydellisen listan vielä sieltä viidennen polven takaakin. Niitä olisi hirveän mielenkiintoista tehdä, varsinkin jos jonkin hevosen suvusta löytyy joitain tosi vanhoja nimiä, mutta ikävä totuus on se, että ei vain ehdi eikä pysty, meillä on niitä liikaa ja se veisi liikaa aikaa. Ihan tarpeeksi aikaa menee siihenkin, että jään tsekkailemaan noita vanhoja hevosia ja niiden sivuja, olen jo aika hyvä bongailemaan suoraan vanhoja Virginian hevosia, marinealaisia ja Ionicin alkuaikojen hevosia, mutta toki kaikki muukin info kiinnostaa.

  Meillä merkitään yleensä 4. polveen asti väri ja säkäkorkeus, sekä rotu/sektio niissä tapauksissa, kun se on tarpeen. EVM-hevoset merkitsen huolellisesti myös.

  VastaaPoista
 2. Rakastan pitkiä sukuja. Niissä on virtuaalimaailman historiaa ja roppakaupalla nostalgiaa tällaiselle vanhemman polven harrastajalle, joka on nähnyt niitä ensimmäisten polvien hevosia "elossa". Selvittäminen on mielestäni myös tärkeää työtä ihan sen vuoksi, että sillä tavalla voimme estää tietojen katoamista. Näen punaista yhä nähdessäni 2000-luvun alussa vaikuttaneen hevosen merkkatuna evm-hevoseksi, usein siksi koska toimivaa osoitetta ei ole löytynyt. Se toimimaton osoitekin on todiste, että hevonen on ollut olemassa.

  Silti olen laiska itse väsäämään pitkiä sukutauluja :( Ihan ajanpuutteen vuoksi. Varsinkin jos tiedän, että tietojen/osoitteiden löytäminen vaatii pikseliponiarkeologiaa. Helposti jään vain nostalgian aallossa fiilistelemään vanhojen tallien ja hevosten sivuille. Liinun Virtuaalitallilla viihtyy yhä :)

  VastaaPoista