sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Pitkäsukuisen hevosen sukutaulu

» Aiempi sukutauluja käsittelevä postaus löytyy täältä, aiheena sukutaulusta löytyvät tiedot hevosista

Jossain vaiheessahan tulee aina eteen se, että hevosella on sukua enemmänkin kuin sukutauluun mahtuvat kolme polvea (tai kaksi tai neljä tai vaikka viisi polvea, riippuen siitä, millaisen "perussukutaulun" oletkaan hevosillesi valinnut). Joillekin tämä ei ole mikään ongelma, eli jätetään vain ne hevoset, jotka eivät sukutauluu mahdu, merkkaamatta hevosen sivuille. Joillekin, kuten esiemrkiksi mulle, tämä ei ole mieleinen ratkaisu, vaan halutaan syystä tai toisesta saada ne kauimmatkin sukupolvet näkyviin.


Näin meillä

Rautkymissä hevosilla on kolmipolvinen sukutaulu, jonka alle merkitsen kaikki hevosen kaukaisemmat sukulaiset. Vasemmalle merkitsen isän puolen kolmannen polven sukulaisten sukulaiset (ah mikä selitys) ja oikealle emän puolen sukulaiset. Jotta vältyttäisiin järkyttävältä i ja e kirjainten mössöltä, olen laittanut välilyönnin jokaisen kolmen sukupolven välei (vrt. iei eei iei iii ie. vs. ieieeiieiiiiie.). Lisäksi merkkaan hevosten palkinnot ja tarvittaessa myös rodun/sektion. Lisäksi merkkaan vielä isä- ja emälinjan ensimmäiset hevoset kolmipolvisen sukutaulun alle ja nimien perään sen sukupolven, josta kyseinen yksilö löytyy. Sukuselvitykseen merkitsen kaukaisimman/kaukaisimmat sukulaiset, mutta tästä lisää seuraavassa sukutauluja käsittelevässä postauksessa.

Esimerkit täysin selvitetystä sukutaulusta & vielä keskeneräisestä sukutaulu

Hirttivaarassa hevosilla on käytössä kolmipolviset ja tarvittaessa nelipolviset sukutaulut. Jos sukulaisia riittää kuitenkin kauemmaksikin, merkkaan vain isä- ja emälinjan edustajat ja loppuun vielä sen sukupolven, josta kyseiset yksilöt löytyvät. Mulla ei toistaiseksi ole aikomusta merkata Hirttiksen puteille kaikkia sukulaisia, mutta tietty jossain vaiheessa saatan jotain erillisiä sukutaulusivuja alkaa tekemään. Olen kuitenkin toistaiseksi tyytyväinen nykyiseen käytäntöön.

Esimerkit kolmipolvisesta ja pitkäsukuisesta


Miksi kaikki sukulaiset näkvyiin?

Mä tykkään siitä, että hevosen koko suku tai valtaosa siitä on jaksettu selvittää, ja se on listattuna joko hevosen sivulla tai erillisellä sukusivulla. Niin monesta tuutista on toitotettu, että suku on ainoa asia minkä virtuaalihevonen perii vanhemmiltaan. Tavallaan siis koen, että suvun selvittäminen pidemmälle kuin siihen kolmeen-neljään polveen osoittaa kiinnostusta hevosen sukua kohtaan ja onhan se tietty panostustakin sitä hevosta kohtaan, kun käytät päivän (tai enemmänkin) listatessa virtuaalihevosen sukulaisia sen sivuille.

En nyt sano, että kaikkien on nyt aivan pakko ruveta jokaisen hevosensa sukua selvittämään ja listaamaan joka ikisen hevosen sinne kahdenteenkymmenenteen polveen saakka. Tietty tämä olisi ihan tosi hienoa, mutta ihan älyttömän aikaavievää. Joten mielestäni olisi hienoa, että hevosella olisi edes pari polvea normaalista laajennettu sukutaulu ja/tai isä- ja emälinjat merkitty ja niissä sukutaulun ylittävien polvien hevoset linkattu. Olisi myös kiva jos se kauimmaisin polvi olisi merkitty johonkin, koska se tunne, kun hevosesi vanhemmalla onkin kymmenen polvea enemmän sukua, kun sitä ostaessasi/astutusta sovittaessa bongasit.. (:

Mutta joo. Tapoja ja tyylejä on monia, mutta "pitkä suku" ei kerro yhtä paljon, kuin esimerkiksi "isälinja Orhi (10. polvi), emälinja Tammamamma (6. polvi), kauimmainen sukulainen Polle (11. polvi)".


Kysymyksiä lukijoille

Poikkeaako pitkäsukuisen hevosesi sukutaulu esim. kaksipolvisen sukutaulusta? Miksi selvität hevosesi sukulaiset myös kolmen polven takaa/miksi et? Myös kaikenlainen muu kommentointi aiheeseen liittyen on myös toivottavaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti